De Schrift eist een strikt afscheiding van compromis, dwaling en afvalligheid – Psalm 119:128

Publicatie: April 2018

De Schrift eist een strikt afscheiding van compromis, dwaling en afvalligheid – Psalm 119:128

Psalm 119:128 “Daarom heb ik al Uw bevelen, in alles, voor recht gehouden; maar alle valse pad heb ik gehaat”

Vandaag de dag woedt er een heftige strijd tegen een strikt Schriftuurlijke afscheiding. Zelfs onder gelovigen die beweren fundamentalistisch te zijn en die zeggen dat zij tegen een anti Schriftuurlijke levenswijze en wereldse wetteloosheid zijn. Ze zoeken vaan toch een verzachting van standpunt, een matiging van zonde en laten na duidelijkheid te waarschuwen voor een wereldse levenswijze.

Ik wist niets over fundamentalisme of Schriftuurlijke afscheiding toen ik bekeerd werd. Nadat ik gered werd, begon ik YHWH Zijn Woord te verslinden en trachtte ik alles eraan te toetsen. Ik nam de volgende beloften van Yahusha de Messias in het Johannes evangelie ernstig en vertrouwde op de Messias om mij op het pad van de waarheid te leiden. Hoewel me dat van kerkgenootschap naar kerkgenootschap bracht bleef ik vasthouden aan deze teksten en deze lieten mij uiteindelijk zien dat ik ware Schriftuurlijke afscheiding niet in de christelijke kerk ging vinden.

Johannes 7:17 “Als iemand Zijn wil doen wil, zal hij van deze leer erkennen of zij uit YHWH is, of dat Ik vanuit Mijzelf spreek”.

Johannes 8:31-32 “Yahusha dan zei tegen de Joden die in Hem geloofden: Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen; en u zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u vrijmaken”.

Ik werd tot Yahusha geleid in een evangelische kring, maar ’s anderendaags scheidden mijn wegen van deze leer en ik heb hen nooit meer gezien. Ik woonde vele evangelische samenkomsten bij, enkele pinksterdiensten en nog enkele algemeen christelijke samenkomsten en Bijbelstudies. Telkens was Ik weer verbijsterd over de vele anti Schriftuurlijke leerstellingen onder hen, maar ik bleef de Bijbel verslinden en mijn Schepper om wijsheid vragen. Ik vertrouwde Zijn beloften, en ik dank YHWH dat hij me doorheen de wildernis van de ketterij en eindtijds compromis voerde tot in het licht van de gezonde leer.

Terwijl ik de Schrift bestudeerde om mijn geest te vernieuwen en een goed Schriftuurlijke inzicht te ontwikkelen, leerde ik het belang kennen van het nakomen van volgende punten. Ik leerde dat de Schrift een strikte positie eist in leer en praktijk. Nergens in de Schrift vinden we aanmoedigingen om tolerant en “breed van geest” te zijn in deze dingen.

De volgende Schriftplaatsen leerden mij een “fundamentalistisch” type van geloof na te streven. Noem het wat je wilt, deze Schriftplaatsen veroordelen de evangelisch christelijke filosofie van onze dag.

DE SCHRIFT VRAAGT STRIKTHEID IN DE LEER

Dit is fundamenteel. Als een gelovige strikt is in de leer zoals de Schrift dat vraagt, zal hij niet in staat zijn enige van de hedendaagse filosofieën en bewegingen te volgen.

Mattheüs 28:19-20 “Leer hen onderhouden alles wat Ik u geboden heb. En zie, Ik ben met u al de dagen, tot het einde van de wereld”.

Handelingen 20:27 “Want ik heb niet nagelaten u heel de raad van YHWH te verkondigen”.

Timotheüs 1:3 “Ik herinner u eraan, hoe ik u ertoe opgeroepen heb in Efeze te blijven, toen ik naar Macedonië reisde, opdat u sommigen beveelt geen andere leer te onderwijzen”.

1 Timotheüs 6:13-14 “Ik beveel u voor YHWH, Die alle dingen levend maakt, en voor Yahusha de Messias , Die onder Pontius Pilatus de goede belijdenis afgelegd heeft, dit gebod onbevlekt en onberispelijk vast te houden tot de verschijning van onze Heere Yahusha de Messias ”.

2 Timotheüs 2:2: “En wat u van mij gehoord hebt onder vele getuigen, vertrouw dat toe aan trouwe mensen, die bekwaam zullen zijn om ook anderen te onderwijzen”.

De Schrift leert dat YHWH Zijn volk de gezonde leer kan kennen middels ijverige studie, gehoorzaamheid en overgave aan de inwonende Ruach HaKodesh (Heilige Geest) (Joh. 7:17; 8:31-32; 1 Tim. 2:15; 1 Joh. 2:27).

DE SCHRIFT VRAAGT DAT WE ALLE DINGEN TOETSEN

Wij worden niet enkel vermaand de gezonde leer te kennen, we moeten ook alles daaraan toetsen. Ons wordt geleerd dat we leven in een wereld die gevuld is met leugens en dat ketterijen en compromis overvloediger zullen worden naarmate de komst van Yahusha de Messias nabijkomt (bv. 2 Kor. 11; 1 Tim. 4:1-6; 2 Tim. 3:15; 2 Petrus 2; Judas; 1 Joh. 4).

Hierna enkele passages die van YHWH Zijn kinderen vragen een toetsende manier van denken te ontwikkelen:

Mattheüs 7:15 “Maar wees op uw hoede voor de valse profeten, die in schapenvacht naar u toe komen maar van binnen roofzuchtige wolven zijn”.

Handelingen 17:11 “En dezen waren edeler van gezindheid dan die in Thessalonica, want zij ontvingen het Woord met grote bereidwilligheid en onderzochten dagelijks de Schriften om te zien of die dingen zo waren”

1 Korinthiërs 2:15-16 “De geestelijke mens beoordeelt wel alle dingen, zelf echter wordt hij door niemand beoordeeld. Want wie heeft het denken van de Heere leren kennen, dat die Hem zal onderrichten? Maar wij hebben het denken van Yahusha de Messias”.

2 Korinthiërs 11:3-4“ Maar ik vrees dat, zoals de slang met zijn sluwheid Eva verleid heeft, zo misschien ook uw gedachten bedorven worden, weg van de eenvoud die in Yahusha de Messias is. Want als iemand komt die een andere Yahusha predikt, die wij niet gepredikt hebben, of als u een andere geest ontvangt dan die u ontvangen hebt, of een ander Evangelie, dat u niet aangenomen hebt, dan verdraagt u dat best”

Filippenzen 1:9-10 “En dit bid ik, dat uw liefde nog steeds overvloediger wordt in kennis en alle fijngevoeligheid, om te kunnen onderscheiden wat wezenlijk is, opdat u oprecht bent en zonder aanstoot te geven tot de dag van Yahusha ”.

1 Thessalonicenzen: “beproef alle dingen; behoud het goede”.

1 Johannes 4:1 “Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit YHWH zijn; want er zijn veel valse profeten uitgegaan in de wereld”

DE SCHIFT VRAAGT DAT WE STRIJDEN VOOR HET GELOOF

Niet enkel moeten we de Schrift kennen, en alles daaraan toetsen, we moeten ook strijden tegen alle dwalingen.

Judas 3: “Geliefden, terwijl ik mij met alle ijver ertoe zet u te schrijven over de gemeenschappelijke zaligheid, werd ik genoodzaakt u te schrijven met de aansporing te strijden voor het geloof dat eenmaal aan de heiligen overgeleverd is”.

Het is onmogelijk dit vers ernstig te nemen en tegelijk deel te hebben aan de evangelisch christelijke filosofie. Als we trachten te strijden voor de waarheid die eens aan de heiligen werd overgeleverd, dan zullen we bespot, veroordeeld, geboycot en uitgebannen worden. Voor welk deel van het oude geloof zullen we strijden? Voor alles ervan! In het bijzonder voor datgene wat onder de aanval ligt van het moment.

DE SCHRIFT VRAAGT EEN DUIDELIJKE ONTMASKERING VAN DWALING

We horen niet in vage algemeenheden te strijden voor het geloof. De apostel Paulus geeft ons een voorbeeld door de namen te noemen van ketters en compromitteurs. Hij deed dit 10 keer in 1 en 2 Timotheüs.

1 Timotheüs 1:19-20 “En behoud het geloof en een goed geweten. Sommigen hebben dit verworpen en hebben in het geloof schipbreuk geleden. Bij hen horen Hymeneüs en Alexander, die ik aan de satan overgegeven heb, opdat zij het lasteren zouden afleren”

2 Timotheüs 2:16-18: “Maar ontwijk het onheilig, leeg gepraat. Want zij die zo spreken, zullen steeds meer in goddeloosheid toenemen en hun woord zal uitzaaien als de kanker. Tot hen behoren Hymeneüs en Filétus. Zij zijn van de waarheid afgeweken door te beweren dat de opstanding reeds heeft plaatsgevonden en breken het geloof van sommigen af”.

Indien een prediker niet duidelijk is in het ontmaskeren van zonden en dwaling zal YHWH Zijn volk niet precies weten wie of wat te mijden.

DE SCHRIFT VRAAGT AFSCHEIDING VAN COMPROMIS, DWALING EN AFVALLIGHEID

We moeten niet enkel de gezonde leer kennen en alles toetsen aan YHWH Zijn Woord en ernstig strijden voor de waarheid, we worden ook aangemaand ons af te scheiden van dwaling. Maar dit is een vuil woord geworden in het christendom van vandaag, maar het is beslist de leer van de Schrift.

Romeinen 16:17 “En ik wek u op, broeders, hen in het oog te houden die onenigheden teweegbrengen en struikelblokken opwerpen tegen het onderwijs dat u hebt ontvangen, en keer u van hen af”.

2 Timotheüs 3:5 “Zij hebben een gedaante van godsvrucht, maar hebben de kracht daarvan verloochend. Keer u ook van hen af”.

2 Thessalonicenzen 3:6: “En wij bevelen u, broeders, in de Naam van onze Heere Yahusha de Messias, dat u afstand neemt van iedere broeder die ongeregeld wandelt en niet naar de overlevering die hij van ons ontvangen heeft”

penbaring 18:4 “En ik hoorde een andere stem uit de hemel zeggen: Ga uit van haar, Mijn volk, opdat u geen deel hebt aan haar zonden, en niet van haar plagen zult ontvangen”.

Iemand zou kunnen vragen: “Wat dan te zeggen van de bijbelse roep tot eenheid?” Nu, Schriftuurlijke leringen zijn niet contradictorisch, en als we de passages over eenheid onderzoeken in hun context dan zien we dat we die kunnen gehoorzamen zonder afbreuk te doen aan de bevelen die betrekking hebben op afscheiding. Beschouw bv. Romeinen 15:5-6:

“En de Elohim van de volharding en van de bemoediging moge u geven onderling eensgezind te zijn in overeenstemming met Yahusha de Messias, opdat u eendrachtig, met één mond, de Elohim en Vader van onze Heere Yahusha de Messias verheerlijkt”

De context van deze passage is de kerk te Rome. Daaraan is de brief rechtstreeks geadresseerd. Merk dan op dat de Schriftuurlijke oproep tot eenheid onder gelovigen voornamelijk iets is dat werkt op gemeenschapsniveau. Merk ook op dat de eenheid die YHWH vraagt niet de “eenheid in diversiteit” is die het oecumenische christelijke beweging van vandaag de vraagt; het is de eenheid van te spreken met “één geest en één mond”. Dit is een heel ernstig type van eenheid, en ze is niet mogelijk in de geesten van het populaire christendom van deze eindtijd. Het is onmogelijk om “één geest en één mond” te hebben te midden in de hedendaagse christelijke bewegingen die geen striktheid in leer na streven. Maar iets minders dan “één geest en één mond” betekent YHWH Zijn Woord ongehoorzaam te zijn.

In Handelingen 20:27 herinnerde Paulus de oudsten van Efeze eraan dat hij rein was van het bloed van alle mensen “want ik heb niet nagelaten u heel de raad van YHWH te verkondigen”. Vandaag kiezen christelijke gelovigen maar al te vaak tussen twee alternatieven: EEN BEPERKTE BOODSCHAP OF EEN BEPERKTE GEMEENSCHAP. Het is de eerste plicht van een serieuze gelovige om geheel gehoorzaam te zijn aan YHWH, in alle dingen. Ook al brengt dat met zich mee dat we beperkt worden in onze mogelijkheden en mensen van ons de ware Schriftuurlijk boodschap niet aannemen.

Voor meer inzicht in de Schriftuurlijke leer over eenheid, bestudeer 1 Korinthiërs 1:10; Efeziërs 4:3-6; en Filippenzen 1:27.

DE SCHRIFT VRAAGT STRIKTE AFSCHEIDING VAN ZONDE EN WERELDLIJKHEID

Niet enkel vraagt de Schrift afscheiding van valse leer en religieus/spiritueel compromis, hij vraagt ook een strikte afscheiding van zonde en wereldlijkheid. Beschouw volgende Schriftplaatsen:

Romeinen 12:2 “En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word innerlijk veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid, om te kunnen onderscheiden wat de wil van YHWH is, namelijk de goede en welgevallige en volmaakte”

1 Korinthiërs 10:21 “U kunt niet de drinkbeker van de Heere drinken én de drinkbeker van de demonen. U kunt niet deelhebben aan de tafel van de Heere én aan de tafel van de demonen”.

1 Korinthiërs 15:33 “Dwaal niet: slechte gesprekken bederven goede zeden”.

2 Korinthiërs 6:14 “Vorm geen ongelijk span met ongelovigen, want wat heeft gerechtigheid gemeenschappelijk met wetteloosheid, en welke gemeenschap is er tussen licht en duisternis?”.

2 Korinthiërs 7:1 “Omdat wij dan deze beloften hebben, geliefden, laten wij onszelf reinigen van alle bevlekking van het vlees en van de geest, en zo de heiliging volbrengen in de vreze voor YHWH”

Efeziërs 5:11 “En neem niet deel aan de onvruchtbare werken van de duisternis, maar ontmasker ze veeleer”

1 Thessalonicenzen 5:22: “Onthoud u van alle schijn van kwaad”.

Titus 2:11-14 “Want de zaligmakende genade van YHWH is verschenen aan alle mensen. Zij voedt ons ertoe op - met verloochening van de goddeloosheid en de wereldse begeerten - bezonnen en rechtvaardig en godvruchtig te leven in deze tegenwoordige wereld, waarbij wij verwachten de zalige hoop en verschijning van de heerlijkheid van onze grote Elohim en onze Zaligmaker, Yahusha de Messias. Hij heeft Zichzelf voor ons gegeven, opdat Hij ons zou verlossen van alle ongerechtigheid en voor Zichzelf een eigen volk zou reinigen, ijverig in goede werken”.

Jakobus 1:27 "De zuivere en onbevlekte godsdienst voor YHWH en de Vader is deze: wezen en weduwen bezoeken in hun verdrukking en zichzelf onbevlekt bewaren van de wereld”.

Jakobus 4:4 “Overspelige mannen en vrouwen, weet u dan niet, dat de vriendschap met de wereld vijandschap tegen YHWH is? Wie dan nu een vriend van de wereld wil zijn, maakt zich tot een vijand van YHWH”

1 Johannes 2:15-17 “Heb de wereld niet lief en ook niet wat in de wereld is. Als iemand de wereld liefheeft, is de liefde van de Vader niet in hem. Want al wat in de wereld is: de begeerte van het vlees, de begeerte van de ogen en het pronken met de dingen van het leven is niet uit de Vader, maar is uit de wereld. En de wereld gaat voorbij met haar begeerte; maar wie de wil van YHWH doet, blijft tot in eeuwigheid”.

1 Johannes 5:19 “Wij weten dat wij uit YHWH zijn en dat de hele wereld in het boze ligt”.

Deze verzen vormen de reden waarom ik mijn levensstijl drastisch veranderde nadat ik gered werd (alhoewel dit uiteraard deel uitmaakte van een groeiproces dat tijd kostte). Ik paste mijn leven aan naar de Thora. Ik begon de Shabbat te heiligen. Ik stopte met het vieren van Pasen, Kerst en ander christelijke feesten en in plaatst daarvan ging ik de Schriftuurlijke feesten uit Leviticus 23 onderhouden. Ik draag sindsdien volgens Numerie 15 Tsietsiets (kwasten) aan mijn kleding. En natuurlijk stopte ik met het eten van voedsel wat volgens Leviticus 11 onrein is. Zo richtte ik stap voor stap mijn leven in volgens Schriftuurlijke principes.

De Schrift leert ons dat gelovigen horen te wandelen in de vreze van YHWH. Het woord “vrees” verschijnt 30 keer in de brieven.

Hebreeën 12:28-29: “Laten wij daarom, omdat wij een onbeweeglijk Koninkrijk ontvangen, aan de genade vasthouden en daardoor YHWH dienen op een Hem welgevallige wijze, met ontzag en godsvrucht. Want onze Elohim is een verterend vuur”.

Dit is niet het “jezus is mijn maatje”, het “jezus is een party guy” type van het populaire christendom van vandaag.

Serieuze gelovigen worden gewaarschuwd voor het strikte oordeel bij de Rechterstoel van Yahusha de Messias (1 Kor. 3:13-15; 2 Kor. 5:9-10).

CONCLUSIE

De Schrift eist een strikt YHWH vrezende levensstijl. Wij moeten vasthouden aan de oude paden tot Yahusha komt!!! Een Schriftuurlijke levensstijl is niet nieuw en het is niet ‘cool’. Het nieuwste gedeelte van de Schrift is 2000 jaar oud, en het kwam veeleer uit de hemel dan van de aarde.

Yahusha haat een lauw modern 'cool' christendom:

Openbaring 3:15-16 "Ik ken uw werken, en weet dat u net koud en niet heet bent. Was u maar koud of heet! Maar omdat u lauw bent en niet koud en ook niet heet, zal Ik u uit Mijn mond spuwen."

Het is onmogelijk bovengenoemde Schriftplaatsen te gehoorzamen en ook de moderne evangelisch christelijke filosofie volgen. Deze verwerpen allen de strikte benadering. Allemaal haten ze Schriftuurlijk fundamentalisme en ze vinden de tijd om het te bespotten, en doen goedkope uitvallen bij elke gelegenheid die ze krijgen. Bovendien betekent Schriftuurlijke striktheid niet liefdeloosheid.

1 Johannes 5:3 “Want dit is de liefde tot YHWH, dat wij Zijn geboden bewaren”.

Het is de verlossing die me tot een strikte gelovige maakte! Hoewel ik christelijk ben opgevoed en jaren lang in evangelische christelijke kringen rondliep was geen bewijs dat ik Yahusha de Messias kende. Ik las nooit vrijwillig de Schrift . Ik bad nooit naar YHWH Zijn wil. Ik had geen interesse in de Bijbelstudies, noch in corrigerende prediking. Maar toen ik Schrijft "fundamentalistisch" begon te leven veranderde mijn leven, en toen ik de Schrijft bestudeerde in Zijn context. Toen las ik de verzen die we in dit artikel overdacht hebben, en ik begon ze ernstig te nemen.

We leven in een tijd van verschrikkelijk compromis, een tijd die geprofeteerd werd in de Schrift (bv. 2 Tim. 4:3-4). Gelukkig blijven enkelen Schriftuurlijk volharden in deze boze tijd. Zij weigeren meegesleurd te worden door de rivier van compromis of omgebogen te worden door de winden van afvalligheid. Zij vrezen YHWH meer dan de massa’s. k ben dankbaar voor elke gelovige die niet buigt voor het compromis wanneer de druk daartoe sterk wordt.

Efeziërs 6:13 “Neem daarom de gehele wapenrusting van YHWH aan, opdat u tegenstand kunt bieden in de boze dag en na alles verricht te hebben, stand kunt houden”