Christelijke leugens tegenover Schriftuurlijke profetieën aangaande de Shabbat

Publicatie: november 2021

Inleiding - Christelijke leugens tegenover Schriftuurlijke profetieën aangaande de Shabbat

Bijna de hele christelijke wereld eerbiedigt de zondag. Wist Yahuah, dat deze poging om Zijn heilige Shabbat te veranderen zou plaatsvinden?


Daniël 7:25 “Woorden tegen de Allerhoogste zal hij spreken, de heiligen van de Allerhoogste zal hij te gronde richten. Hij zal erop uit zijn bepaalde tijden en de wet te veranderen, en zij zullen in zijn hand worden overgegeven voor een tijd, tijden en een halve tijd.”


Handelingen 20:28-30 “Wees dan op uw hoede wat uzelf betreft, en heel de kudde, waarover de Heilige Geest u tot opzieners aangesteld heeft, om de gemeente van Yahuah te weiden, die Hij verkregen heeft door Zijn eigen bloed. Want dit weet ik dat na mijn vertrek wrede wolven bij u zullen binnenkomen, die de kudde niet sparen; en dat uit uw eigen midden mannen zullen opstaan die verkeerde dingen spreken, om de discipelen weg te trekken achter zich aan.” 


Ja, Yahuah voorspelde lang geleden, dat binnen de gemeente zelf misleide mensen zouden opstaan, die zouden proberen Zijn heilige wet te veranderen.


Wie is er verantwoordelijk voor alle verwarring rondom de Shabbat?

In de Schrift  staat het profetische boek Daniël. Daarin somt Yahuah een groot aantal herkenningstekens van de kleine horen op. “Hij zal erop uit zijn” Yahuah Zijn wet te veranderen. Die herkenningstekens wijzen duidelijk in de richting van de Rooms-katholieke Kerk, als de verantwoordelijke instantie. Je kunt het antwoord zelfs al vinden, als je let op de vele uitspraken die deze kerk en haar leiders gedaan hebben:


“De Katholieke Kerk heeft zondag aangewezen als gemeenschappelijke dag van aanbidding. En voor deze verandering komt alle lof – of blaam – haar toe.” This Rock, (Deze Rots) Tijdschrift voor katholieke Apologetiek en Evangelisatie, juni 1997, blz. 7


“Aan de andere kant heeft de Kerk, nadat zij de rustdag van de Joodse Shabbat, of de zevende dag van de week, in de eerste dag had veranderd, het Derde Gebod van toepassing verklaard op de zondag. Deze dag moet als Dag van de Heer heilig worden gehouden.” The Catholic Encyclopedia


“Natuurlijk eist de Katholieke Kerk op, dat deze verandering haar werk is geweest. Deze daad is teken van haar kerkelijke macht en haar gezag in godsdienstige aangelegenheden.” C.F Thomas, kanselier van kardinaal Gibbons, in antwoord op een brief over het veranderen van de Shabbat, 11 november 1895.


Is de ware Shabbat dan zó belangrijk?

Maakt het wat uit welke dag we vieren?


Jazeker. In Yahuah Zijn laatste waarschuwingsboodschappen aan de wereld vinden we een oproep om de Schepper te aanbidden.


Openbaring 14:7 “En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. … En hij zei met een luide stem: Vrees Yahuah en geef Hem eer, want het uur van Zijn oordeel is gekomen”.


De oproep tot aanbidding in Openbaring 14 brengt ons terug bij het gebod over de Shabbat, die Yahuah speciaal apart gezet heeft met een heilig doel:


Exodus 20:8-11. “Gedenk de Shabbatdag, dat u die heiligt. Zes dagen moet u arbeiden en al uw werk doen, maar de zevende dag is de Shabbat van Yahuah, uw Elohim. Dan mag u geen enkel werk doen, u niet, uw zoon en uw dochter niet, uw slaaf en slavin niet, uw vee niet, en niet de vreemdeling, die binnen uw poorten is. Want in zes dagen heeft Yahuah de hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is, en Hij rustte op de zevende dag. Daarom zegende Yahuah de Shabbatdag, en heiligde die.” 


De gehele Schrift door zien we, hoe nadruk wordt gelegd op het eerbied tonen aan de Schepper.


Openbaring 4: 11 “U bent waardig, Yahuah, te ontvangen de heerlijkheid, de eer en de kracht, want U hebt alle dingen geschapen, en door Uw wil bestaan zij en zijn zij geschapen.” 


Psalm 96:4-5 “Want Yahuah is groot en zeer te prijzen, Hij is ontzagwekkend boven alle goden. Want al de goden van de volken zijn afgoden, maar Yahuah heeft de hemel gemaakt.” 


Psalm 121:1-2 “Ik sla mijn ogen op naar de bergen, vanwaar mijn hulp komen zal. Mijn hulp is van Yahuah, Die hemel en aarde gemaakt heeft.” 


Door de Shabbat heilig te houden, zoals Hij geboden heeft, tonen wij Hem onze liefde. En we erkennen hiermee Zijn gezag over ons leven.


I Johannes 5:1-3 “Ieder die gelooft dat Yahusha de Messias is, is uit Yahuah geboren; en ieder die Hem liefheeft Die geboren deed worden, heeft ook lief die uit Hem geboren is. Hieraan weten wij dat wij de kinderen van Yahuah liefhebben, wanneer wij Yahuah liefhebben en Zijn geboden bewaren. Want dit is de liefde tot Yahuah, dat wij Zijn geboden bewaren; en Zijn geboden zijn geen zware last.”


Maakt het uit hoe we Yahuah aanbidden?


Ja. In Johannes 4 stelt een vrouw Yahusha deze zelfde vraag. Yahusha antwoordde:


Johannes 4:23-24 “Maar de tijd komt en is nu, dat de ware aanbidders de Vader zullen aanbidden in geest en waarheid; want de Vader zoekt immers wie Hem zo aanbidden. Yahuah is Geest en wie Hem aanbidden, moeten Hem aanbidden in geest en waarheid.” 


Yahuah laat in Openbaring 14:7 een krachtige waarschuwing horen. Hij zegt duidelijk:


“En aanbid Hem Die de hemel en de aarde en de zee en de waterbronnen gemaakt heeft.”


Deze krachtige waarschuwing is nodig. Want de duivel heeft bijna de hele wereld misleid. Ze hebben zijn namaakrustdag aangenomen. Daardoor aanbidden massa’s mensen hem meer dan hun Schepper.


Openbaring 13:3-4 “En ik zag een van zijn koppen als dodelijk gewond, maar zijn dodelijke wond werd genezen. En de gehele aarde ging met verbazing het beest achterna. En zij aanbaden de draak, omdat hij aan het beest macht gegeven had. En zij aanbaden het beest en zeiden: Wie is aan dit beest gelijk? En wie kan er oorlog tegen voeren?” 


Kunnen we met zekerheid vaststellen wie dit beest is?

Ja, we kunnen en moeten weten wie dit beest is.


Openbaring 14:9-10 “En een derde engel is hen gevolgd, die met een luide stem zei: Als iemand het beest en zijn beeld aanbidt, en het merkteken op zijn voorhoofd of op zijn hand ontvangt, dan zal hij ook drinken de wijn van de toorn van Yahuah, die onvermengd is ingeschonken in de drinkbeker van Zijn toorn, en gepijnigd worden in vuur en zwavel voor het oog van de heilige engelen en van het Lam.” 


De Schrift zegt heel duidelijk, dat zij die het beest aanbidden verloren zullen gaan.


In het licht van deze uiterst ernstige en plechtige waarschuwing van Yahuah mogen we naar niemand luisteren, die ons probeert te vertellen, dat we niet kunnen begrijpen wie het beest is; of dat het eigenlijk helemaal niet zoveel uitmaakt.


2 Timotheüs 4:3-4. Want er zal een tijd komen dat zij het gezonde onderwijs niet zullen verdragen, maar zij zoeken wat hun gehoor streelt, en zullen voor zichzelf leraars bijeenrapen naar hun eigen begeerten. Ze zullen hun gehoor van de waarheid afwenden en zich keren tot fabels.” 


En geen wonder, want de satan zelf doet zich voor als een engel van het licht. Het is dus niets bijzonders als ook zijn dienaars zich voordoen als dienaars van gerechtigheid.


2 Korinthe 11:14-15 “Hun einde zal zijn naar hun werken.” 


Door de Schrift zichzelf te laten uitleggen, kunnen we nauwkeurig vaststellen wie het beest is. Lees hier meer over de chistelijke Jezus H. Christus, het beest van openbaringen.


De strijd gaat dus duidleijk over aanbidding!


Romeinen 6: 16 “Weet u niet dat aan wie u uzelf als slaaf ter beschikking stelt tot gehoorzaamheid, u slaaf bent van wie u gehoorzaamt: óf van de zonde, tot de dood, óf van de gehoorzaamheid, tot gerechtigheid?” 


Het afgewezen offer van Kaïn

De laatste strijd gaat over aanbidding!


In het boek Genesis zien we strijd over aanbidding en gehoorzaamheid. Deze strijd gaat de hele wereldgeschiedenis door en is een voorafspiegeling van de toekomstige laatste strijd tussen goed en kwaad.


Genesis 4:3-5 “En het gebeurde na verloop van enige dagen dat Kaïn van de opbrengst van het land aan Yahuah een offer bracht. Ook Abel bracht een offer van de eerstgeborenen van zijn kleinvee en van hun vet. Yahuah nu sloeg acht op Abel en zijn offer, maar op Kaïn en zijn offer sloeg Hij geen acht.” 


De twee broers richten tegelijk een altaar op, en beiden brachten een offer. Abel bracht een offer van de kudde, in overeenstemming met de aanwijzingen van Yahuah. “Yahuah nu sloeg acht op Abel en zijn offer.” Er daalde vuur uit de hemel neer en verteerde het offer. Maar Kaïn ging tegen het directe, duidelijke gebod van Yahuah in. Hij bracht uitsluitend een offer van de vruchten van het land. Er kwam geen teken uit de hemel, dat zijn offer aanvaard werd. Abel drong er bij zijn broer op aan, dat hij Yahuah zou benaderen op de door Yahuah voorgeschreven manier. Maar hoe meer hij smeekte, hoe vastbeslotener Kaïn was om zijn eigen wil te doen.


Hebreeën 11: 4. “Door het geloof heeft Abel een voortreffelijker offer aan Yahuah gebracht dan Kaïn.”


Abel begreep de grote principes van de verlossing. Hij zag in, dat hij een zondaar was. Hij zag in, dat de zonde en de straf die daarop stond – de dood – een levende verbinding tussen zijn ziel en Yahuah in de weg stond. Hij bracht een slachtoffer, een opgeofferd leven. Daarmee erkende hij de eisen van de wet, die was overtreden. Door dit vergoten bloed heen zag hij uit naar het toekomstig offer: De Messias die aan de paal op Golgotha zou sterven. Hij vertrouwde op de verzoening die daar tot stand zou worden gebracht. Daardoor kreeg hij het getuigenis, dat hij rechtvaardig was, en dat zijn offer aanvaard was. Kaïn had dezelfde kansen gehad als Abel, om deze waarheden te leren en aan te nemen. Hij was niet het slachtoffer van willekeur. De ene broer werd niet uitverkoren om voor Yahuah aanvaardbaar te zijn. En de ander werd niet voorbestemd om verworpen te worden. Abel koos voor geloof en gehoorzaamheid. Kaïn koos voor ongeloof en opstandigheid.


Kaïn en Abel staan voor twee groepen mensen, die er tot aan het eind der tijden zullen zijn. De ene groep maakt gebruik van het aangewezen offer voor de zonde. De andere groep waagt het erop, en rekent op eigen prestaties. Ze brengen een offer zonder de verdienste van een door Yahuah gezonden Middelaar. En daarom is het niet in staat om mensen in Yahuah Zijn gunst te doen aannemen. Alleen door de verdiensten van Yahusha kunnen onze overtredingen vergeven worden. Mensen die vinden, dat ze het bloed van de Messias niet nodig hebben, maken dezelfde fout als Kaïn. Zij denken, dat ze zonder Yahuah Zijn genade, via hun eigen goede werken, Yahuah Zijn goedkeuring kunnen verwerven. Als zij het verzoenend bloed niet aannemen, staan ze onder het oordeel. Er is geen andere weg om uit de slavernij van de zonde gered te worden.


De groep aanbidders die het voorbeeld van Kaïn volgen omvat verreweg het grootste deel van de wereld. Want bijna elke valse godsdienst, met het christendom voorop, is op hetzelfde principe gebaseerd: de mens kan worden gered door te vertrouwen op eigen inspanningen. Door sommige mensen wordt beweerd, dat de mens geen verlossing, maar ontwikkeling nodig heeft. De mens zou in staat zijn, zichzelf te verfijnen, te verheffen en zichzelf te herscheppen. Kaïn dacht, dat hij Yahuah Zijn gunst kon verwerven door een offer zonder bloed van een slachtoffer. En zo denken deze mensen, dat zij zonder verzoening de mensheid aan Yahuah Zijn maatstaven kunnen laten voldoen. De geschiedenis van Kaïn laat zien, hoe dat moet aflopen. Ze laat zien, hoe de mens zonder de Messias wordt. De mensheid heeft niet de macht om zichzelf te herscheppen. De mens ontwikkelt zich niet omhoog, richting Yahuah, maar omlaag, richting satan. de Messias is onze enige hoop.


Handelingen 4: 12 “En de zaligheid is in geen ander, want er is onder de hemel geen andere Naam onder de mensen gegeven waardoor wij zalig moeten worden.” 


Waar geloof, dat volledig op de Messias vertrouwt, blijkt uit gehoorzaamheid aan al Yahuah Zijn voorschriften nadat hij werk gewassen en de Geest van Waarheid ontving. Van de tijd van Adam af tot nu toe is de Grote Strijd gegaan over gehoorzaamheid aan de Thora van Yahuah. De eeuwen door zijn er mensen geweest, die aanspraak maakten op de gunst van Yahuah; ook al sloegen ze bepaalde van Zijn geboden in de wind. Maar de Schriften zeggen, dat ons “geloof tot zijn doel komt” uit werken. En dat het, zonder goede werken “dood” is. Jakobus 2: 22, 17. Hij die beweert Yahuah te kennen, “en Zijn geboden niet bewaart, is een leugenaar en in hem is de waarheid niet.” 1 Johannes 2:4.


Toen Kaïn zag, dat zijn offer werd afgewezen, was hij boos op Yahuah en op Abel. Hij was boos, omdat Yahuah het namaakoffer niet aannam in plaats van het door Yahuah zelf voorgeschreven offer. En hij was boos op zijn broer, omdat die ervoor koos Yahuah te gehoorzamen, in plaats van met hem mee te doen in zijn opstandigheid tegen Hem.


Yahuah liet Kaïn, ondanks dat hij het gebod van Yahuah negeerde, niet aan zijn lot over. Hij vernederde Zich om te redeneren met de man die zo onredelijk had gehandeld. Yahuah sprak tot Kaïn: “Waarom bent u zo boos en waarom is uw gezicht betrokken?” Door een engel werd de waarschuwingsboodschap overgebracht: “Mag u uw hoofd niet opheffen, als u het goede doet? Maar als u dat niet doet, ligt de zonde aan de deur.” Genesis 4:6,7. De keuze was aan Kaïn zelf. Als hij vertrouwen zou schenken aan de verdiensten van de beloofde Messias, en Yahuah Zijn voorschriften zou gehoorzamen, zou hij bij Hem in de gunst mogen staan. Maar als hij zou volharden in ongeloof en overtreding, dan had hij geen reden tot klagen, wanneer hij door Yahuah verworpen zou worden.


Maar in plaats van zijn zonde toe te geven, ging Kaïn door met klagen over Yahuah Zijn onrechtvaardigheid en bleef hij jaloezie en haat koesteren tegen Abel. Hij maakte zijn broer bittere verwijten en probeerde hem mee te trekken in zijn conflict over hoe Yahuah hem behandelde. Zachtmoedig, maar ook onbevreesd en krachtig, verdedigde Abel Yahuah Zijn goedheid en rechtvaardigheid. Hij wees op de dwaalweg, waarop Kaïn zich bevond. En hij probeerde hem ervan te overtuigen, dat de fout bij hem zelf lag. Hij wees op Yahuah Zijn medelijden, doordat Hij het leven van hun ouders spaarde, terwijl Hij hen met een onmiddellijke dood had kunnen straffen. Hij probeerde hem ervan te overtuigen, dat Yahuah van hen hield. Anders zou Hij Zijn eigen Zoon niet geven, die onschuldig en heilig was, om de straf te dragen, die zij zich op de hals hadden gehaald. Dit alles deed de boosheid van Kaïn alleen maar verder oplaaien. Zijn verstand en zijn geweten zeiden hem, dat Abel gelijk had. Maar hij was woedend, dat iemand, die gewoonlijk zijn raad opvolgde, nu de brutaliteit had om met hem van mening te verschillen. En hij was ook woedend, omdat hij hem niet meekreeg in zijn opstand. Brandend van hartstochtelijke woede sloeg hij zijn broer dood.


Kaïn haatte en doodde zijn broer. Niet omdat Abel iets verkeerds gedaan had; 1 Johannes 3: 12 “Omdat zijn werken slecht waren en die van zijn broer rechtvaardig.”  Zo hebben de eeuwen door de goddelozen hen gehaat die beter dan zij waren. Abels leven van gehoorzaamheid en onwankelbaar geloofsvertrouwen vormde een voortdurend verwijt aan Kaïn. 


Johannes 3: 20. “Want ieder die kwaad doet, haat het licht en komt niet tot het licht, opdat zijn werken niet bestraft worden.” 


Hoe helderder het hemels licht weerspiegeld wordt in het karakter van Yahuah Zijn trouwe dienaren, hoe helderder de zonden van de goddelozen aan het licht komen. En des te vastberadener zijn hun pogingen, om de mensen die hun rust verstoren te vernietigen.


Yahuah Zijn vloek over Kaïn

Yahuah sprak een vloek over Kaïn uit. Toen Kaïn zich over zijn vonnis beklaagde, plaatste Yahuah een  teken op hem, zodat komende generaties geen wraak konden nemen vanwege deze eerste doodslag. Het boek Openbaring vertelt ons, dat er opnieuw een strijd zal ontstaan over hoe we moeten aanbidden. En iedereen zal herkenbaar zijn aan ofwel het zegel van Yahuah (Lees hier meer over het Zegel van het Koninkrijk van Yahuah), ofwel het valse merkteken van het beest.


Zoals het was in de tijd van Kaïn en Abel, zo zal het ook aan het eind der tijden zijn. De ongehoorzame mensen zullen de gehoorzame mensen vervolgen. En ze zullen ook nog denken iets te doen wat Yahuah aangenaam is. Mensen die het merkteken van het beest ontvangen, zullen zich ergeren aan het volk dat Yahuah trouw is, omdat ze Yahuah aanbidden zoals Hij voorgeschreven heeft.


Mensen die het merkteken van het beest ontvangen, zullen net als Kaïn, een teken hebben, dat hen beschermt tegen de ongehoorzame mensen die zich ergeren. Maar dit zelfde merkteken, of teken van ongehoorzaamheid, zal ertoe leiden, dat zij de zeven laatste plagen zullen ontvangen en de eeuwige dood zullen moeten ondergaan.


Een van de krachtigste waarschuwingen uit de gehele Schrift gaat over het merkteken van het beest.


Openbaring 14: 9 -10 “En een derde engel is hen gevolgd, die met een luide stem zei: Als iemand het beest en zijn beeld aanbidt, en het merkteken op zijn voorhoofd of op zijn hand ontvangt, dan zal hij ook drinken de wijn van de toorn van Yahuah, die onvermengd is ingeschonken in de drinkbeker van Zijn toorn, en gepijnigd worden in vuur en zwavel voor het oog van de heilige engelen en van het Lam.”



Jesaja 8: 16: “Bind het getuigenis toe! Verzegel de wet onder Mijn leerlingen!”


LET OP: Het zegel van Yahuah is in Zijn Thora met als letterlijk zegel de Shema die Yahuah als enige Elohim definieert. Een zegel maakt een document tot een officieel stuk. Normaal gesproken heeft het drie kenmerken: De Naam van de zegeldrager, zijn Ambt en zijn Rijksgebied. Bijvoorbeeld: “Kores, koning van Perzië” (Ezra 1: 1)



Exodus 20:11 “Want in zes dagen heeft Yahuah de hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is,"


LET OP: Het vierde gebod is het enige, dat alle drie elementen van een zegel in zich draagt: (1) De naam van de Koning: Yahuah; (2) Zijn ambt: Schepper; (3) Zijn rijksgebied: de hemel en de aarde, de zee en al wat daarin is.



Ezechiël 20:12 (NBG) “Ook gaf Ik hun mijn Shabbatten als een teken tussen Mij en hen, opdat zij zouden weten, dat Ik, Yahuah, hen heilig..”


Ezechiël 20:20 (NBG) “Heiligt mijn Shabbatten, dan zullen deze een teken zijn tussen Mij en u, opdat gij weet, dat Ik, Yahuah, uw Elohim ben.”


Exodus 31:13 “U moet zeker Mijn Shabbatten houden, want dat is een teken tussen Mij en u, van geslacht op geslacht, zodat men weet dat Ik Yahuah ben, Die u heiligt.”


LET OP: Yahuah zegt zelf duidelijk, dat Hij de Shabbat gegeven heeft, als teken van Zijn macht om te scheppen en te heiligen. Het is onderdeel van Zijn zegel, ofwel onderdeel van het teken van Zijn gezag. 


4. Wat laat het tweede beest uit Openbaring 13 iedereen gedwongen ontvangen?


Openbaring 13:16: “En het maakt dat men aan allen, kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven een merkteken zal geven op hun rechterhand of op hun voorhoofd.”


5. Wat is het kenmerken handelen onder het merkteken van het beest?


De beste manier om het merkteken van zijn gezag te ontdekken is, dit rechtstreeks aan het pauselijke Rooms-Katholieke systeem te vragen. Bekijk deze passage uit een katholieke Catechismus eens:


Vr.: Op welke dag is het Shabbat?

A.:  De Shabbat valt op zaterdag.

Vr.: Waarom houden wij de zondag in plaats van de zaterdag?

A.:  Wij houden de zondag in plaats van de zaterdag, omdat de Katholieke Kerk het plechtige karakter van deze dag van de zaterdag naar de zondag heeft verplaatst.

(Peter Geiermann, The Convert’s Catechism of Catholic Doctrine (St. Louis: B. Herder Book Co., 1957 edition), p 50.)


Hier is nog een interessant citaat uit een Catechismus:


Vr.: Ken je nog een argument om aan te tonen, dat de Katholieke Kerk de macht heeft om voorgeschreven feestdagen in te stellen?

A.:  Wanneer zij die macht niet zou hebben, dan had zij nooit datgene kunnen doen, waarin alle moderne gelovigen met haar instemmen. Zij had nooit het houden van de zondag, de eerste dag van de week, in de plaats kunnen stellen van het houden van de Shabbat, de zevende dag van de week. Want voor deze verandering kan men zich niet beroepen op het gezag van de Schrift. (Stephen Keenan, A Doctrinal Catechism (New York: P.J. Kennedy & Sons, third American edition, revised, n.d.), p. 174.)

‘Protestanten … aanvaarden over het algemeen de zondag boven de zaterdag als dag voor openbare godsdienstoefeningen, sinds de Katholieke Kerk tot deze verandering besloten heeft. … Maar het komt protestanten niet in de gedachten, … dat zij door het houden van de zondag in feite het gezag aanvaarden van de woordvoerder van de Kerk, de paus. (‘Our Sunday Visitor’, 5 februari 1950.


Dus het Rooms-Katholieke systeem zegt, dat het merkteken van haar macht en gezag het feit is, dat zij de zondag tot heilige dag hebben verheven. Het is een verandering die bijna de hele christelijke wereld heeft aanvaard. (zie het aanhangsel met als titel: ‘Welke belangrijke vraag stelt het Rooms-Katholieke systeem aan protestanten?’)


6. Is het merkteken van het beest of het zegel van Yahuah zichtbaar in het handelen van mensen die één van de twee dragen?


Hebreeën 10:16: “Ik zal Mijn wetten in hun hart geven en Ik zal die in hun verstand schrijven”


Prediker 9:10 “Al wat uw hand vindt om naar uw vermogen te doen, doe dat.”


Exodus 13:9: “Laat het voor u als een teken zijn op uw hand en een gedachtenisteken tussen uw ogen, opdat de wet van Yahuah op uw lippen is. (letterlijk: in uw mond)”


Jesaja 59:6-7 (NBG) “hun maaksels zijn maaksels van boosheid, en gewelddaden zijn in hun handen. … hun gedachten zijn onheilsgedachten, verwoesting en verderf zijn op hun wegen.”


LET DAAROM OP: Het merkteken van het beest en het zegel van Yahuah zijn zichtbaar in de wandel van mensen. Ons voorhoofd staat voor onze gedachten, en onze handen zijn symbool van ons handelen. “op uw hand” een “aan hun voorhoofd” worden in de Schrift consequent gebruikt als symbool voor iemands denken en handelen. (Exodus 13:16; Deuteronomium 6:8 en 11:18)


Iemand ontvangt het merkteken van het beest aan zijn voorhoofd, door Jezus H. Christus als Messias te aanvaarden en daardoor tegen de Schriftuulijke waarheid in ervoor te kiezen te geloven, dat zondag een heilige dag is. Iemand ontvangt het merkteken aan zijn rechterhand, wanneer hij werkt op Shabbat, of uiterlijk de voorschriften voor zondagsheiliging volgt, omdat dit het gemakkelijkst is – bijvoorbeeld om werk te krijgen, te kunnen trouwen, enz.. Hoewel dit teken voor mensen feitelijk onzichtbaar is, weet Yahuah wel wie dit merkteken draagt en kunnen wij mensen het aan de zondige wandel van mensen herkenen(2 Timotheüs 2:19). In zekere zin tekent iedere mens zichzelf. Als u Yahuah Zijn heilige Shabbat eerbiedig en in ere houd, zal u eer aan het Zegel van Yahuah brengen, Die duidelijk alleen Elohim is en Zijn Shabbat als teken van Zijn verbond met u gegeven heeft. Wanneer u de valse Shabbat, de Zondag,  van het beest Jezus H. Christus houdt, zal duidelijk zijn dat u bij het beest hoor.


7. Hoe bepaalt Yahusha, dat wij bij Hem horen?


Romeinen 6:16 “ Weet u niet dat aan wie u uzelf als slaaf ter beschikking stelt tot gehoorzaamheid, u slaaf bent van wie u gehoorzaamt: óf van de zonde, tot de dood, óf van de gehoorzaamheid, tot gerechtigheid?”


Johannes 14:15 “Als u Mij liefhebt, bewaar dan Mijn geboden (Thora, inclusief de Shabbat).”


9. Welke twee dingen probeert de antimessias te veranderen?


Daniël 7: 25 “Hij zal erop uit zijn bepaalde tijden en de wet te veranderen.”


LET OP: In Daniël 7 staat een omschrijving van de antichristelijke macht. Er wordt duidelijk voorspeld, dat het beest erop uit zal zijn om zowel Yahuah Zijn wet als de door Hem bepaalde tijden te veranderen. Het Rooms-Katholieke systeem heeft Yahuah Zijn wet proberen te veranderen, door:

(1) het tweede gebod over het aanbidden van gesneden beelden weg te laten;

(2) het vierde gebod in te korten van 97 woorden tot slechts 8. Daardoor vermijdt het, dat de dag waarop de Shabbat valt genoemd wordt.

En (3) het verdeelt het tiende gebod over twee geboden.


Het Rooms-Katholieke systeem heeft geprobeerd door Yahuah bepaalde tijden te veranderen, door

(1) de mensen te leren, dat ze de eerste dag van de week moesten houden in plaats van de zevende; en

(2) door het heidense Romeinse gebruik over te nemen, elke dag bij middernacht te laten beginnen in plaats van bij zonsondergang. Yahuah Zijn tijd voor de Shabbat is van zonsondergang op vrijdag tot zonsondergang op zaterdag (Leviticus 23: 32). Geen sterfelijk mens mag het wagen om Yahuah Zijn heilige wet of door Hem bepaalde tijden te vervalsen, dus ook de Messias zelf niet! (Mattheüs 5: 18).


10. Welke kritiek had Yahuah op Zijn vroegere priesters?


Maleachi 2:8-9 NBG “Gij hebt door het onderricht in de wet velen doen struikelen; … omdat gij mijn wegen niet onderhoudt en bij het onderricht in de wet de persoon aanziet“.


Hosea 4:6 “Mijn volk is uitgeroeid, omdat het zonder kennis is. Want ú hebt de kennis verworpen, en Ik heb u verworpen om als priester voor Mij te dienen. U hebt de wet van uw Elohim vergeten, Ikzelf zal ook uw kinderen vergeten.”


LET OP: Yahuah wordt nog steeds gekwetst, wanneer voorgangers de persoon aanzien in het onderwijzen van acht of negen van de Tien Geboden, en tegelijk velen doen struikelen over Zijn gebod, de Shabbat heilig te houden. Vrijwel alle  chistelijke kerken erkennen in hun officiële stukken, dat er geen Schriftbewijs is om de heiligheid van zondag te ondersteunen. Tragisch genoeg staan zowel protestanten als katholieken schuldig voor de rechterstoel van Yahuah, omdat ze de Schriftuurlijke Shabbat hebben afgeschaft! Yahuah zelf gaf de Shabbat als teken van Zijn verbond en zegel, of teken van Zijn scheppingsmacht, en van Zijn macht om te heiligen en te redden (Exodus 31: 17 en Ezechiël 20: 12). Welk mens durft dit heilige teken te vervalsen? Het vertegenwoordigt de grote Elohim in de hemel, en alles waar Hij voor staat.


11. Hoe stonden Yahuah Zijn vroegere leiders tegenover de grote onderwerpen van Zijn Thora?


Hosea 8: 12 (NBG): “Al schrijf Ik hun tienduizendvoudig mijn wetten voor, toch worden deze geacht als die van een vreemde.”


LET OP: De tijden zijn niet veranderd. Yahuah heeft Zijn Shabbat, Teken van Zijn verbond, midden in Zijn wet geplaatst. Hij begint dat gebod met het woord “Gedenk”. Toch beschouwen veel mensen dit gebod als iets vreemds.


12.  Welk duidelijk en plechtig verwijt deed Yahuah aan godsdienstige leiders over Zijn heilige Shabbat?


Ezechiël 22:8 (NBG) “Mijn heilige dingen veracht gij, mijn Shabbatten ontheiligt gij.”


Ezechiël 22:26 (NBG) “Zijn priesters doen mijn wet geweld aan en ontwijden mijn heilige dingen; tussen heilig en onheilig maken zij geen onderscheid, het verschil tussen onrein en rein onderwijzen zij niet, en voor mijn Shabbatten sluiten zij hun ogen; zo word Ik te midden van hen ontheiligd.”


LET OP: Yahuah veroordeelt scherp alle godsdienstige leiders die zeggen, dat de Shabbat niet belangrijk is; en die “Zo spreekt Yahuah” zeggen, wanneer dit niet waar is.


13. Welke specifieke zonde moeten de godsdienstige leiders van Yahuah afzweren?


Jesaja 58:1,13-14 (NBG) “Roep luidkeels, houd niet in, verhef uw stem als een bazuin en maak mijn volk zijn overtreding bekend en het huis van Jakob zijn zonden. … dien gij niet over de Shabbat heenloopt door uw zaken te doen op mijn heilige dag, maar de Shabbat een verlustiging noemt, de heilige dag van Yahuah van gewicht, en die eert door noch uw gewone bezigheden te doen, noch uw zaken te behartigen, of ijdele taal uit te slaan, dan zult gij u verlustigen in Yahuah.”


LET OP: Yahuah draagt geestelijke leiders op om het schenden van de Shabbat zonde te noemen, en erop te staan, dat Zijn volk de Shabbatdag heiligt. Net als vroeger voor de discipelen, is voor ons het enig veilige, Yahuah meer gehoorzaam te zijn dan de mensen (Handelingen 5: 29).


14. Wanneer jij besluit om Yahusha volkomen te  volgens als Messas, wat doe je dan?


Mattheüs 11:29 “Neem Mijn juk op u, en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en u zult rust vinden voor uw ziel.”


LET OP: Een heerlijke rust en vrede stromen je hart binnen bij je bekering. Shabbat betekent ‘rusten' . Het is een symbool van de rust en de vrede die bij het nieuw geboren worden hoort (Hebreeën 4:1-10). Mensen die werkelijk wedergeboren zijn, zullen de Shabbat houden als een gezegend teken van die rust. (let op de verzen 4, 9 en 10). Geen vreugde kan zich meten met de vreugde van iemand, die als bekeerd mens de Shabbat heiligt.


Je moet eerst ‘ja’ zeggen tegen de Shabbat van Yahuah, voordat je ‘nee’ tegen de weg, de oa de zondag, van het beest, moet. Neemt u na dit artikel een besluit om in de rust van de ware Shabbat te komen, als bewijs dat u Yahuah als Schepper wil eren?


Aanvullende studie

Welke belangrijke vraag stelt het Rooms-Katholiek systeem aan protestanten?


Protestanten hebben het Rooms-Katholiek systeem herhaaldelijk de vraag gesteld: “Hoe hebben jullie het gewaagd om de wet van Yahuah te veranderen?”


Maar de vraag die de Rooms-Katholiek Kerk aan protestanten stelt, is nog veel indringender. Zo klinkt deze vraag uit officiële mond: “Jij zegt, dat zaterdag oorspronkelijk de Joodse Shabbat was. Maar de christelijke Shabbat is in zondag veranderd. Veranderd, maar door wie? Wie heeft het gezag een uitdrukkelijk gebod van de almachtige God te veranderen? Als God gesproken heeft en heeft gezegd: “gij zult de zevende dag heiligen.” Wie zal dan durven zeggen: “Nee, je mag op de zevende dag werken en allerlei wereldse dingen doen. Maar in plaats daarvan moeten jullie de eerste dag heilig houden”?


Dit is een heel belangrijke vraag. En ik weet niet, of u die wel kunt beantwoorden. U bent misschien protestant. En u belijdt te handelen vanuit de Schrift en de Schrift alleen. Maar juist op een zo belangrijk punt als het heilig houden van één op de zeven dagen gaan alle protestanten tegen de duidelijke letter van de Schrift in. U stelt een andere dag in plaats van de dag die de Schrift gebiedt. Het gebod de zevende dag te heiligen is één van de Tien Geboden. U gelooft, dat de andere negen nog steeds van kracht zijn. Wie heeft protestanten het gezag verleend, om het vierde gebod te vervalsen? Als u consequent uw eigen principes zou volgen; als u werkelijk de Schrift en de Schrift alleen zou volgen – dan zou u toch in staat moeten zijn, een passage in het Nieuwe Testament aan te wijzen, waarin dit vierde gebod uitdrukkelijk is veranderd? (Library of Christian Doctrine: Why Don’t You Keep Holy the Shabbath-Day? (London: Burns and Oates, Ltd.), pp. 3, 4).